Mark Curvers | Open VLD Lanaken | Lijstduwer
Gewezen 1ste Schepen Lanaken & Zaakvoerder De Brouwerij
Gewezen Kabinetsmedewerker Vlaams Parlement
Stationsstraat 123 te 3620 Lanaken | Tel 089-258 587
E-mail | Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube

woensdag 4 juli 2012

“Ik ben een doener, een speler en geen toeschouwer.”



juli 2012 - Attent (7) | Mark Curvers oogt scherper dan ooit die zeldzame zonnige lentenamiddag. Slank als een getraind atleet, een oprechte brede ‘smile’ en wakkere oogjes in een borstelig, karakteristiek jongenskopje. Een striptekenaar of cartoonist zou hem moeiteloos in enkele lijnen kunnen vastleggen… Curvers en de kanaalbrug van Briegden gaan dezer dagen over de tong in Lanaken. Waar je ook gaat of staat: haast iedereen spreekt erover. Mark en de brug zijn ‘hot news’ en ongewild hebben ze het begrip ‘come-back’ gemeenschappelijk. 

Nieuwe uitdaging
Begin 2011 beslisten Mark en vrouwtje Veerle Sandhövel om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Na een toevallig bezoek aan een ouderwets cafeetje in de Voerstreek, wisten ze het meteen: dit is wat ook wij willen. Hun huurhuis, de vroegere brouwerij ‘Van Aubel’ aan de Stationsstraat – een pand met een rijke geschiedenis – ja daarin zou Mark, mits enkele aanpassingen, z’n jongensdroom kunnen verwezenlijken. Want als jongeman wilde hij slechts twee dingen: een eigen café uitbaten en schepen worden. Nee, het zijn niet onmiddellijk alledaagse beroepen, maar wat wil je van iemand die zichzelf ‘atypisch’ noemt?


En ze gingen ervoor. Nadat ze het pand konden kopen, verbouwden ze de benedenverdieping tot een brasserie met de voor de hand liggende naam ‘De Brouwerij’. Toen medio augustus 2011 het café geopend werd, bleek het meteen een schot in de roos. “ ‘De Brouwerij’ draaide als een klok. Ze overtrof onze stoutste verwachtingen… maar ze slorpte ons ook volledig op... in de eerste plaats omdat we praktisch alles zelf deden en met een minimum aan personeel gestart waren” , zegt Mark terugblikkend. “De combinatie brasserie, gezin en politiek bleek op dat ogenblik onmogelijk. We raakten in ‘overdrive’ en vrij vlug werd het duidelijk dat ik een keuze moest maken. Na langdurig overwegen, heb ik mijn hart gevolgd en voor ‘De Brouwerij’ gekozen.”

Onmogelijke combinatie
Toen hij in oktober vorig jaar officieel ontslag nam uit het schepencollege en de gemeenteraad was dat voor velen een complete verrassing. Dat kon niet! Er heerste verwondering, verbazing en ongeloof alom. Maar het was wél waar. Het was een weldoordachte stap van Mark. Hij vond toen, zoals gezegd, dat zijn politiek mandaat niet te combineren viel met zijn nieuwe baan als zaakvoerder van de brasserie, die hij samen met zijn Veerle even voordien had opgestart.





“Ik ben wellicht atypisch, een man van uitersten” erkent Mark spontaan, “en wilde voluit gaan voor ‘De Brouwerij’. Geen half en half werk in de zaak en ook niet in de politiek. Zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar. Bij mij is het alles of niets. Een kwestie van engagement. Bovendien wilde ik m’n vrouw Veerle en onze drie kids Jef, Juul en Pieter niet aan hun lot overlaten in die nieuwe thuis. Dat zou pas onverantwoord en niet correct geweest zijn. Het was dus een heel bewuste keuze…”

Biercafé
En die keuze was dus een nieuwe brasserie. Met ‘De Brouwerij’ was Mark niet aan zijn proefstuk. Eerder al, in 1999, had hij in Lanakencentrum aan het Kerkplein een eerste eigen café geopend: ‘Curvers & Co’. Dat verliet hij in 2003 voor een functie op het kabinet van Vlaams minister Marino Keulen. “ ‘De Brouwerij’ is een gezellig, laagdrempelig biercafé waar iedereen welkom is en waar iedereen zich ook meteen thuis voelt”, zegt een zelfzekere Mark. We hebben voortdurend een negental bieren op de tap en ruim 230 soorten op fles. Al de Belgische trappisten, een vijftigtal abdijbieren, oude en jonge geuzen, een paar dozijn fruitbieren, amberbieren, witbieren, een twintigtal tripels, gewone pils, oudbruin, een negentigtal speciale bieren, stout en enkele alcoholvrije of– arme bieren… ze liggen allemaal geduldig te wachten in onze koele gewelfde kelders. Daarnaast staan de klassieke fris- en warme dranken op de kaart, aperitieven, digestieven en wijnen… en bereidt onze keuken met Maarten Caubergh aan het fornuis, de lekkerste dagverse snacks en streekgerechten. Zo zijn bijvoorbeeld onze heerlijke gehaktballen ‘Mc. Chouffe’ en het stoofpotje Cuvée Du Chateau al uitgegroeid tot een echte klassieker…”





Bier- en schuilkelder
“Met de opening van onze brasserie lijkt de cirkel weer rond”, vervolgt de sympathieke waard. “Er is weer leven in de brouwerij… Want inderdaad, de geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot 1859. Kelders, pakhuis en woning werden toen gebouwd door het echtpaar Van Aubel – Marres, allebei telgen uit grote Maastrichtse brouwfamilies. Het stond als het ware in de sterren geschreven dat zij hier een nieuwe eigen brouwerij, mouterij en distillerie zouden starten, toen ze de gronden hadden aangekocht. In diezelfde periode was de familie Van Aubel immers ook al eigenaar van de nog steeds bestaande Ridderbrouwerij in Wieck, Maastricht. Tegen het einde van de negentiende eeuw hield Van Aubel het hier in de Stationsstraat echter voor bekeken en sloot daarmee één van de vier toenmalige Lanakense brouwerijen. Niet veel later werd het pand verkocht aan de handelaarsfamilie Croux. Deze teelde hier diverse groenten en fruit, die ze opsloegen en bewaarden in de 400 m² grote gewelfde kelders. Die kelders deden tijdens beide wereldoorlogen overigens dienst als schuilkelder voor de vele buurtbewoners. Halverwege de vorige eeuw begon de familie Croux een drukkerij in het pand. Het was de voorloper van de huidige ‘Drukkerij Begas’ aan het Molenweideplein. De oude lichtreclamebak, die indertijd aan de voorgevel hing, pronkt nu als stille getuige in één van onze gelagkamers. Eén van de dochters Croux trouwde later met de heer Jodogne, die als ingenieur bij de Scheepvaart werkte. Elke vrijdagnamiddag komen de werkers aan de brug van Briegden nu pinten pakken in ‘De Brouwerij’. “Mooi toch!” glundert Mark...

De toekomst
Nu de brasserie op de rails staat, heeft Curvers weer ‘tijd en ruimte voor andere dingen’. Echtgenote Veerle heeft de teugels strak in handen en het gedreven paar heeft zich omringd met een ploeg van enthousiaste, bekwame medewerkers. “We rennen onszelf niet meer voorbij zoals in het prille begin, we hebben controle. De kinderziekten die eigen zijn aan het opstarten, hebben we achter de rug”, bekent hij. “Tegen januari 2013, als de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd wordt, zitten we op kruissnelheid. Daardoor liggen de kaarten nu heel anders dan een tijdje geleden. De politieke microbe kriebelt inderdaad opnieuw en ik wil er weer voor gaan. Ik wil opnieuw de handen uit de mouwen steken want ik ben een doener, een speler en geen toeschouwer. Ik kan moeilijk stilzitten en de dingen op hun beloop laten. De ‘drive’ en motivatie zijn er weer, want onze gemeente staat voor heel wat uitdagingen. We moeten Lanaken verder op de kaart zetten. Met Oud-Rekem hebben we het mooiste dorp van Vlaanderen in huis, we hebben een aantrekkelijke dinsdagmarkt, de Waterburcht van Pietersheim ontving niet zómaar de Vlaamse Monumentenprijs, maar Lanaken mag niet op zijn lauweren gaan rusten. Onze zes deelgemeenten hebben zowel de inwoner als de toerist nog véél meer te bieden.





Die troeven moeten we voortaan beslist uitspelen, best in combinatie met andere gemeenten en initiatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan een samenwerking met Maasmechelen Village, Alden Biesen, Maastricht, de overige Maasgemeenten. Die trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers aan. Het lijkt me een prachtige uitdaging om een gedeelte daarvan naar hier te halen. Ook de realisatie van de sneltram in het kader van het Spartacusplan biedt nieuwe kansen aan de gemeente in de nabije toekomst, maar daar moet dan wel duidelijk op ingespeeld worden via een degelijk gestructureerd centrummanagement. Ach weet je, op mijn
20ste was ik voorzitter van Jeugdhuis Apollo. Ik had toen al een grote bewondering voor burgemeester Alex Vangronsveld en enkele jaren later voor schepen van Jeugd Marino Keulen. Het zijn stuk voor stuk hardwerkende vakmensen die Lanaken door en door kennen, die inspirerend werken en van onze gemeente gemaakt hebben wat ze nu is… ”

Goede voornemens
Terwijl we gemoedelijk babbelen over zijn respect voor iedereen die aan de uitbouw van Lanaken wil meewerken en al de kandidaten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen – ‘mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken’ noemt hij ze – komt Veerle even aan de deur piepen. Ze moet nog gauw enkele inkopen doen voor ‘De Brouwerij’, en komt dat melden. “Ik heb een erg lieve vrouw” bekent Mark gemeend. “Zonder haar stond de zaak hier nergens. En ik ook niet trouwens… Dat ik er opnieuw voor ga, komt dan ook voor een groot stuk door haar. Wat dat betreft hebben we duidelijke afspraken gemaakt: als ik opnieuw een bestuursfunctie krijg – en die ambitie heb ik – zal onze sluitingsdag, woensdag, heilig zijn en onze gezinsdag worden.” Mark Curvers is duidelijk gemoedelijker, milder en gematigder geworden. De echtgenoot en vader in hem beseffen dat het leven erg broos en onvoorspelbaar kan zijn. Na het overlijden van zijn vader vorig jaar – ‘mijn klankbord’ noemt hij hem – en de eigen galblaasoperatie in het voorjaar, weet hij beter dan wie dat je van elke dag moet genieten. ‘Carpe diem’, zouden de Romeinen zeggen. Eruit halen wat erin zit, met al de talenten die je hebt. En dat gaat de waard van ‘De Brouwerij’ voortaan beslist
doen. Bekijk en download hier het originele artikel

Meest recente publicaties van onze mensen